Belastingaangifte doen

Elk jaar voor 1 april moet het weer gebeuren: de belastingaangifte. Misschien vindt u dat moeilijk om te doen. Hier vindt u uitleg én tips!

Digitaal

Tegenwoordig gaat het invullen van de belastingaangifte digitaal.

U moet hiervoor het aangifteprogramma downloaden van de website van de Belastingdienst. Voor het invullen heeft u een DigiD nodig.

Als u dit moeilijk vindt, kan misschien uw zoon, buurvrouw, kleindochter of iemand anders u daarbij helpen.

Of op papier

Als u graag gewoon aangifte wilt doen op papier, dan kan dat. U kunt het formulier aanvragen via de BelastingTelefoon: 0800 0543.

Hulp bij het invullen

Op de belastingaangifte staat bij elk vakje beschreven wat er wordt bedoeld.

Als u toch iets niet goed begrijpt, of als u niet zeker weet of het voor u geldt, kunt u dat opzoeken op de website van Belastingdienst. Of bellen met de BelastingTelefoon (0800 0543).

U kunt ook mensen om u heen vragen of zij u kunnen helpen. Bijvoorbeeld een buurman of een vriend(in). Of vrijwilligers.

Automatisch ingevuld

Als u een digitale aangifte doet, zijn sommige vakken al automatisch ingevuld.

Bijvoorbeeld omdat uw inkomsten al bekend zijn bij de Belastingdienst. Uw werkgever, de gemeente of het UWV hebben dat al doorgegeven.

U hoeft alleen maar uw gegevens te controleren en de aangifte te versturen.

Hulp van anderen

Bij het invullen kunt u hulp vragen van vrienden of familieleden. Er zijn ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld van Humanitas of van een ouderenbond.

Aftrek ziektekosten

Specifieke zorgkosten of ziektekosten zijn soms aftrekbaar van de belasting. Bijvoorbeeld kosten voor gehoorapparaten, rollators, steunzolen en prothesen. Het kan ook gaan om kosten voor thuiszorg.

U kunt het beste zelf nagaan bij de Belastingdienst of u in aanmerking komt voor de aftrek van bepaalde ziektekosten. De site Meerkosten.nl biedt ondersteuning bij belastingaangifte voor mensen met een chronische ziekte of handicap.

Uitstel aanvragen

Als u niet of niet voor 1 april uw aangifte doet, kunt u een boete krijgen.

Als u uitstel nodig heeft, kunt u dat aanvragen bij de Belastingdienst: 0800 0543.

Voorlopige aanslag

Enkele maanden nadat u uw aangifte hebt gedaan, ontvangt u een voorlopige aanslag.

Het kan zijn dat u het afgelopen jaar te veel belasting hebt betaald. Dan krijgt u geld terug. Maar het kan ook zijn dat u te weinig belasting hebt betaald. In dat geval moet u belasting bijbetalen.

Controleer uw gegevens goed. Op uw voorlopige aanslag staat beschreven wat u kunt doen als er volgens u iets niet klopt.

Definitieve aanslag

De Belastingdienst controleert of de gegevens op uw aangifte overeenkomen met de gegevens die bekend zijn bij uw werkgever of bij uw bank.

U heeft de voorlopige aanslag al gehad. Uiteindelijk ontvangt u dan een definitieve aanslag. Hierop staat wat u eventueel terug krijgt of wat u moet betalen. Controleer ook deze gegevens goed.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de voorlopige of de definitieve aanslag, kunt u bezwaar maken bij de Belastingdienst.

Ook wanneer de gegevens niet kloppen, moet u dit melden. Als u bijvoorbeeld te veel geld terug krijgt, kan het zijn dat dit op een later moment alsnog moet terugbetalen.

Achtergrondfoto