Diensten voor persoonlijke verzorging

Als het u niet (meer) lukt om uzelf te wassen en te verzorgen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om daarbij hulp te krijgen.

Bij u in de buurt

U kunt gebruik maken van diensten bij u in de buurt. Bijvoorbeeld de kapper, de schoonheidsspecialist, de tandarts en de mondhygiënist. Maar ook de pedicure (voetverzorger).

Bij u thuis

Als u moeite heeft met de deur uit gaan, kunt u kijken wat er mogelijk is bij u thuis. Veel organisaties zijn bereid om bij u thuis te komen. Sommige kappers doen dat bijvoorbeeld.

Persoonlijke verzorging (thuiszorg)

U kunt in aanmerking komen voor persoonlijke verzorging vanuit de AWBZ.

Er komt dan iemand bij u thuis om u te helpen bij uw persoonlijke verzorging. Vaak hebben deze mensen een opleiding tot verzorgende en werken ze bij een thuiszorgorganisatie.

Verpleging

Misschien heeft u ook verpleging nodig. Bijvoorbeeld voor sondevoeding, het toedienen van medicijnen of de verzorging van een wond of het aanbrengen van een katheter of stoma.

Ouderenzorg in een verzorgingshuis

Als u op leeftijd bent, bent u misschien geholpen met dagverzorging of dagbehandeling in een verzorgingshuis.

U gaat dan enkele dagdelen per week naar een verzorgingshuis, waar u mee kunt doen aan activiteiten en waar u zorg krijgt.

Opname in een verzorgingshuis

Bent u op leeftijd en is zelfstandig thuis wonen niet meer mogelijk? Dan kunt u in aanmerking komen voor opname in een verzorgingshuis of een zorgcentrum.

Speciale woonvormen

Heeft u een lichamelijke beperking, en lukt zelfstandig wonen niet? Dan kunt u misschien in een speciale woonvorm gaan wonen of in een fokuswoning. Daar is alle zorg en hulp beschikbaar die u nodig heeft.

Net uit het ziekenhuis

Wordt u ontslagen uit het ziekenhuis, maar kunt u nog niet goed voor uzelf zorgen? Dan kunt u in aanmerking komen voor kortdurende opvang in een verzorgingshuis.

Indicatie aanvragen en inschrijven

Diensten op het gebied van persoonlijke verzorging, verpleging en verblijf vallen onder de AWBZ.

Om ervoor in aanmerking te komen heeft u een indicatie nodig van het CIZ. Het CIZ is de instantie die beoordeelt of u echt hulp nodig heeft. Dat hangt vaak van veel factoren af.

Als u een indicatie krijgt, wordt u verwezen naar het zorgkantoor. Zij regelen dat u de juiste zorg krijgt.

Achtergrondfoto